Φάρμακο Norvasc | Παρενέργειες | Οδηγίες Χρήσεως | Πληροφορίες

Φάρμακο Norvasc: Αποτελεσματικό στη θεραπεία υπέρτασης (αμλοδιπίνη)Τι είναι η αμλοδιπίνη (amlodipine)

Η αμλοδιπίνη (amlodipine) είναι ένα φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των αποκλειστών διαύλων ασβεστίου. Ένα παράδειγμα εμπορικής ονομασίας είναι το Norvasc (Ελλάδα), ενώ άλλες εμπορικές ονομασίες περιλαμβάνουν το Amlodin (Ινδία), Istin (Ηνωμένο Βασίλειο), Norvasc (ΗΠΑ) κ.α. Η αμλοδιπίνη χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της υπέρτασης και της στηθάγχης. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 από την εταιρεία Pfizer και έλαβε έγκριση για ιατρική χρήση το 1990.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της αμλοδιπίνης έχουν μελετηθεί εκτενώς. Μια σημαντική έρευνα των Feldman et al. (2016) διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας με αμλοδιπίνη και του κινδύνου άνοιας. Επιπλέον, οι Madi et al. (2015) ανέλυσαν μια περίπτωση υπερπλασίας των ούλων που σχετίζεται με τη χρήση αμλοδιπίνης.

Η αμλοδιπίνη δρα χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Αυτό την καθιστά αποτελεσματική στη διαχείριση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μηχανισμός δράσης, Χημική δομή και Θεραπευτική κατηγορία

Η αμλοδιπίνη ανήκει στη χημική κατηγορία των διυδροπυριδινών. Ο μηχανισμός δράσης της περιλαμβάνει τον αποκλεισμό των διαύλων ασβεστίου τύπου L στα λεία μυϊκά κύτταρα των αγγείων και στα καρδιακά μυοκύτταρα. Αυτή η δράση οδηγεί σε αγγειοδιαστολή και μείωση της περιφερικής αγγειακής αντίστασης, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η χημική δομή της αμλοδιπίνης χαρακτηρίζεται από έναν διυδροπυριδινικό δακτύλιο, ο οποίος είναι καθοριστικός για τη φαρμακολογική της δράση. Η παρουσία μιας αμινοαιθοξυμεθυλ-ομάδας στη θέση 2 του δακτυλίου συμβάλλει στη βελτιωμένη βιοδιαθεσιμότητα και τη μεγαλύτερη διάρκεια δράσης σε σύγκριση με άλλους αποκλειστές διαύλων ασβεστίου.

Θεραπευτικά, η αμλοδιπίνη κατατάσσεται στους αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και ειδικότερα στην υποκατηγορία των διυδροπυριδινών. Η εκλεκτικότητά της για τα αγγειακά λεία μυϊκά κύτταρα την καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία της υπέρτασης και της στηθάγχης, με ελάχιστη επίδραση στην καρδιακή συσταλτικότητα.

Ενδείξεις για το Norvasc

Το Norvasc ενδείκνυται κυρίως για:

 • Θεραπεία της ιδιοπαθούς υπέρτασης
 • Αντιμετώπιση της χρόνιας σταθερής στηθάγχης
 • Θεραπεία της αγγειοσυσπαστικής στηθάγχης (Prinzmetal’s angina)

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

 • Υπερευαισθησία στην αμλοδιπίνη ή σε άλλες διυδροπυριδίνες
 • Σοβαρή υπόταση
 • Καρδιογενής καταπληξία
 • Απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας

Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς ενδέχεται να χρειάζονται χαμηλότερες δόσεις λόγω μειωμένης ηπατικής κάθαρσης. Η χρήση σε παιδιά πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς τα δεδομένα ασφάλειας είναι περιορισμένα. Για τις εγκύους, η χρήση συνιστάται μόνο όταν το όφελος υπερτερεί του κινδύνου. Είναι απαραίτητο οι ασθενείς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του φαρμακοποιού και του γιατρού τους.

Δοσολογία και χορήγηση

 • Έναρξη με 5 mg άπαξ ημερησίως
 • Μέγιστη δόση: 10 mg ημερησίως
 • Προσαρμογή δοσολογίας σε ηλικιωμένους ή ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση αμλοδιπίνης;

Σε περίπτωση παράλειψης δόσης, συνιστάται η λήψη της αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη δόση, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και συνεχίστε με το κανονικό πρόγραμμα. Μην διπλασιάζετε τη δόση για να αναπληρώσετε τη χαμένη.

 

Υπερδοσολογία

Η υπερδοσολογία αμλοδιπίνης (φάρμακο Norvasc, Amlodin, Istin κ.α.) μπορεί να προκαλέσει υπερβολική περιφερική αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα παρατεταμένη υπόταση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, συγκοπή, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία. Η αντιμετώπιση επικεντρώνεται στην υποστηρικτική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτηθεί χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών και αγγειοσυσπαστικών παραγόντων.

Παρενέργειες

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν οίδημα των κάτω άκρων, κεφαλαλγία, ερυθρότητα προσώπου και αίσθημα παλμών. Λιγότερο συχνά, μπορεί να εμφανιστούν γαστρεντερικές διαταραχές, ζάλη και κόπωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχει αναφερθεί υπερπλασία των ούλων, όπως περιγράφεται στη μελέτη των Madi et al. (2015).

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου

Η αμλοδιπίνη αλληλεπιδρά με αναστολείς και επαγωγείς του CYP3A4. Οι αναστολείς CYP3A4, όπως η κετοκοναζόλη, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της αμλοδιπίνης στο πλάσμα, ενώ οι επαγωγείς CYP3A4, όπως η ριφαμπικίνη, ενδέχεται να μειώσουν την αποτελεσματικότητά της.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής

Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα της αμλοδιπίνης, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ ενδέχεται να ενισχύσει την υποτασική της δράση.

Φάρμακο Norvasc: Μακρά διάρκεια δράσης, εφάπαξ ημερήσια δόση (αμλοδιπίνη)

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στην αμλοδιπίνη δεν αποτελεί συνήθως κλινικό πρόβλημα, καθώς ο μηχανισμός δράσης της βασίζεται στον αποκλεισμό των διαύλων ασβεστίου και όχι σε αλληλεπίδραση με υποδοχείς που θα μπορούσαν να υποστούν ρύθμιση προς τα κάτω.

Προκλινικές μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η αμλοδιπίνη έχει ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, με χαμηλή τοξικότητα σε μακροχρόνια χορήγηση. Κλινικές δοκιμές έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία της υπέρτασης και της στηθάγχης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα των Feldman et al. (2016), η οποία υποδεικνύει πιθανή συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας με αμλοδιπίνη και μειωμένου κινδύνου άνοιας.

Μετεγκριτικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει το προφίλ ασφάλειας της αμλοδιπίνης σε μακροχρόνια χρήση. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις ηπατικής δυσλειτουργίας και υπερπλασίας των ούλων, όπως περιγράφεται στη μελέτη περίπτωσης των Madi et al.

Η φαρμακοεπαγρύπνηση παραμένει σημαντική για την αναγνώριση σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών και αλληλεπιδράσεων. Οι επαγγελματίες υγείας ενθαρρύνονται να αναφέρουν οποιεσδήποτε ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Τα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά της αμλοδιπίνης περιλαμβάνουν βραδεία απορρόφηση από το γαστρεντερικό σύστημα, με μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα 6-12 ώρες μετά τη χορήγηση. Η βιοδιαθεσιμότητά της είναι περίπου 60-65%. Η αμλοδιπίνη συνδέεται σε υψηλό ποσοστό με τις πρωτεΐνες του πλάσματος (97-98%) και μεταβολίζεται εκτενώς στο ήπαρ. Ο χρόνος ημίσειας ζωής της είναι μεγάλος, περίπου 30-50 ώρες, γεγονός που επιτρέπει την εφάπαξ ημερήσια δοσολογία. Η απέκκριση γίνεται κυρίως μέσω των ούρων, με το 10% της δόσης να απεκκρίνεται αμετάβλητο.

 

Αποτελεσματικότητα αμλοδιπίνης (φάρμακο Norvasc, Amlodin, Istin κ.α.)

Η αποτελεσματικότητα της αμλοδιπίνης στη θεραπεία της υπέρτασης και της στηθάγχης έχει τεκμηριωθεί εκτενώς μέσω πολυάριθμων κλινικών μελετών και μετα-αναλύσεων. Συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν καταδείξει την υπεροχή της αμλοδιπίνης έναντι του εικονικού φαρμάκου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, με μέση μείωση της συστολικής πίεσης κατά 12-16 mmHg και της διαστολικής κατά 8-10 mmHg.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα των Feldman et al., η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical and Experimental Hypertension. Η μελέτη αυτή διερεύνησε τη συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας με αμλοδιπίνη και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια χρήση αμλοδιπίνης ενδέχεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στα πιθανά οφέλη αυτού του φαρμάκου πέραν του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.

Οι τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις επικεντρώνονται στην περαιτέρω διερεύνηση των πλειοτροπικών δράσεων της αμλοδιπίνης. Μελέτες εξετάζουν την πιθανή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του φαρμάκου, καθώς και την επίδρασή του στην ενδοθηλιακή λειτουργία. Αυτές οι ιδιότητες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα επιπρόσθετα οφέλη που παρατηρούνται σε ασθενείς που λαμβάνουν αμλοδιπίνη, πέραν της αντιυπερτασικής της δράσης.

Οι μελλοντικές προοπτικές της έρευνας περιλαμβάνουν τη διερεύνηση νέων φαρμακευτικών μορφών και οδών χορήγησης της αμλοδιπίνης, με στόχο τη βελτιστοποίηση της φαρμακοκινητικής και τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιπλέον, μελετάται η πιθανή συνέργεια της αμλοδιπίνης με άλλους αντιυπερτασικούς παράγοντες σε συνδυασμένες θεραπείες.

Ωστόσο, παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της αμλοδιπίνης, δεν πρέπει να παραβλέπονται οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η μελέτη των Madi et al., που δημοσιεύθηκε στο West Indian Medical Journal, ανέδειξε μια σπάνια αλλά σημαντική παρενέργεια: την υπερπλασία των ούλων. Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και της εξατομικευμένης προσέγγισης στη θεραπεία.

Συμπερασματικά, η αμλοδιπίνη παραμένει ένας ακρογωνιαίος λίθος στη θεραπεία της υπέρτασης και της στηθάγχης, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Οι τρέχουσες έρευνες υπόσχονται να διευρύνουν περαιτέρω το φάσμα των θεραπευτικών της εφαρμογών, ενώ παράλληλα βελτιστοποιούν τη χρήση της στην κλινική πράξη. Η συνεχής έρευνα και η προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών παραμένουν απαραίτητες για τη μεγιστοποίηση των οφελών και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων αυτού του σημαντικού φαρμακευτικού παράγοντα.

 

Συνοπτικά

Η αμλοδιπίνη (φάρμακο Norvasc, Amlodin, Istin κ.α.) αποτελεί έναν αποκλειστή διαύλων ασβεστίου με ευρεία χρήση στη θεραπεία της υπέρτασης και της στηθάγχης. Χαρακτηρίζεται από μακρά διάρκεια δράσης, επιτρέποντας εφάπαξ ημερήσια χορήγηση. Η αποτελεσματικότητά της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι τεκμηριωμένη, με μέση μείωση 12-16 mmHg στη συστολική και 8-10 mmHg στη διαστολική πίεση. Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν πιθανά οφέλη στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν οίδημα των κάτω άκρων και κεφαλαλγία. Σπάνια, έχει αναφερθεί υπερπλασία των ούλων. Η αμλοδιπίνη αλληλεπιδρά με αναστολείς και επαγωγείς του CYP3A4. Τρέχουσες έρευνες εστιάζουν στις πλειοτροπικές δράσεις της, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων. Η εξατομικευμένη προσέγγιση και η τακτική παρακολούθηση είναι απαραίτητες για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

elpedia.gr

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι ζωτικής σημασίας να μην λαμβάνετε ποτέ κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα χωρίς την επίβλεψη και καθοδήγηση ειδικευμένου ιατρού. Να συμβουλεύεστε πάντοτε το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών του εκάστοτε φαρμακευτικού προϊόντος που σας έχει συνταγογραφηθεί, καθώς ο κάθε φαρμακευτικός οίκος περιγράφει με ακρίβεια τις ιδιαίτερες προδιαγραφές που αφορούν το συγκεκριμένο σκεύασμα, και οι οποίες ενδέχεται να επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σημειώνεται ότι οι εμπορικές ονομασίες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο αντιστοιχούν σε ευρέως γνωστά φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν της δραστικές ουσίες υπό ανάλυση. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη σύνθεση του εκάστοτε φαρμάκου. Το παρόν άρθρο εστιάζει στην ανάλυση της δραστικής ουσίας και όχι στην εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Η αναφορά των εμπορικών ονομασιών γίνεται αποκλειστικά για τη διευκόλυνση των αναγνωστών, οι οποίοι θα πρέπει να μελετούν προσεκτικά το φύλλο οδηγιών κάθε εμπορικού σκευάσματος που χρησιμοποιούν. Είναι απαραίτητο να έχετε στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Η αυτοχορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σας και πρέπει να αποφεύγεται ρητά.

Βιβλιογραφία

 • Feldman, L., et al. “Amlodipine treatment of hypertension associates with a decreased dementia risk.” Clinical and Experimental Hypertension, 2016, tandfonline.com
 • Madi, M., et al. “Amlodipine-induced gingival hyperplasia–a case report and review.” The West Indian Medical Journal, 2015, ncbi.nlm.nih.gov

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.