Δοξαζοσίνη (φάρμακο Cardura): Παρενέργειες | Οδηγίες Χρήσεως | Πληροφορίες

Πίνακας Περιεχομένων

Cardura (δοξαζοσίνη): α1-αναστολέας για τη θεραπεία της υπέρτασης και της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Τι είναι η δοξαζοσίνη (φάρμακο Cardura, Doxadura, Carduran κ.ά.)

Η δοξαζοσίνη (doxazosin) είναι ένα φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των α1-αδρενεργικών αναστολέων. Κυκλοφορεί υπό διάφορες εμπορικές ονομασίες, όπως Cardura (Ελλάδα), Doxazosin (ΗΠΑ), Doxadura (Ηνωμένο Βασίλειο), Carduran (Ιταλία) κ.ά. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της υπέρτασης και των συμπτωμάτων καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ).

Η δοξαζοσίνη ανακαλύφθηκε το 1977 από ερευνητές της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer και εγκρίθηκε για ιατρική χρήση το 1990. Έκτοτε, έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες κλινικές μελέτες που διερευνούν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τις φαρμακολογικές ιδιότητες της δοξαζοσίνης. Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε τα ευρήματα από επιλεγμένες επιστημονικές δημοσιεύσεις, όπως το “Effects of doxazosin mesylate versus nifedipine on blood pressure variability in hypertensive patients: a randomized crossover study” (Shi et al., 2019) και “Fast disintegrating tablet of Doxazosin Mesylate nanosuspension: Preparation and characterization” (Al Zahraa et al., 2021).

Μηχανισμός δράσης, Χημική δομή και Θεραπευτική κατηγορία

Η δοξαζοσίνη ανήκει στην κατηγορία των α1-αδρενεργικών αναστολέων, οι οποίοι δρουν εκλεκτικά στους α1-αδρενεργικούς υποδοχείς. Ο μηχανισμός δράσης της περιλαμβάνει την αναστολή της σύνδεσης των κατεχολαμινών (νοραδρεναλίνη και αδρεναλίνη) στους α1-υποδοχείς, με αποτέλεσμα τη χάλαση των λείων μυϊκών ινών στα αγγεία και την προστατική ουρήθρα. Αυτό οδηγεί σε μείωση των περιφερικών αγγειακών αντιστάσεων και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη βελτίωση της ροής των ούρων σε ασθενείς με ΚΥΠ.

Χημικά, η δοξαζοσίνη είναι ένα παράγωγο της κιναζολίνης με τον μοριακό τύπο C23H25N5O5. Στο μόριό της περιλαμβάνεται ένας τετραϋδροϊσοκινολινικός δακτύλιος συνδεδεμένος με έναν πιπεραζινικό δακτύλιο μέσω μιας αιθυλικής γέφυρας. Η παρουσία αυτών των δομικών στοιχείων είναι καθοριστική για την υψηλή εκλεκτικότητα και συγγένεια πρόσδεσης της δοξαζοσίνης στους α1-αδρενεργικούς υποδοχείς.

Η μεσυλική δοξαζοσίνη, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή του φαρμάκου, απαντάται σε δύο πολύμορφα, τις μορφές Α και Η, οι οποίες διαφέρουν ως προς τη διευθέτηση των μορίων στον κρύσταλλο (Gonzaga et al., 2019). Αυτές οι πολυμορφικές μορφές επηρεάζουν ιδιότητες όπως η διαλυτότητα και η βιοδιαθεσιμότητα της δραστικής ουσίας.

 

Ενδείξεις

Η δοξαζοσίνη ενδείκνυται για τη θεραπεία των ακόλουθων παθήσεων:

 • Υπέρταση: Ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα αντιυπερτασικά φάρμακα.
 • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ): Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού που σχετίζονται με ΚΥΠ, όπως δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία και νυκτουρία.

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

Η χρήση της δοξαζοσίνης αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα του φαρμάκου.
 • Ιστορικό ορθοστατικής υπότασης.
 • Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.

Επιπλέον, η δοξαζοσίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με:

 • Νεφρική δυσλειτουργία: Ενδέχεται να απαιτείται προσαρμογή της δοσολογίας.
 • Ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας: Η χρήση α1-αναστολέων μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
 • Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου: Η δοξαζοσίνη θα πρέπει να χορηγείται με προσοχή λόγω του κινδύνου υπότασης.

Ειδικές προειδοποιήσεις για ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους

 • Ηλικιωμένοι: Ενδέχεται να είναι πιο ευαίσθητοι στις υποτασικές επιδράσεις της δοξαζοσίνης. Συνιστάται προσεκτική τιτλοποίηση της δόσης.
 • Παιδιά: Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της δοξαζοσίνης σε παιδιά δεν έχουν τεκμηριωθεί.
 • Εγκυμοσύνη: Η δοξαζοσίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εάν το δυνητικό όφελος υπερτερεί των πιθανών κινδύνων για το έμβρυο. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δοσολογία και χορήγηση

Η δοσολογία της δοξαζοσίνης (φάρμακο Cardura, Doxazosin κ.ά.) εξαρτάται από την ένδειξη και την ανταπόκριση του ασθενούς:

 • Υπέρταση: Η συνήθης δόση έναρξης είναι 1mg μία φορά την ημέρα. Η δόση μπορεί να αυξηθεί σταδιακά έως τα 8mg ημερησίως, ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς.
 • ΚΥΠ: Η συνιστώμενη δόση είναι 4mg μία φορά την ημέρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 8mg ημερησίως.

Η δοξαζοσίνη πρέπει να λαμβάνεται με αρκετό νερό, με ή χωρίς τροφή. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τον πιθανό κίνδυνο ορθοστατικής υπότασης, ιδιαίτερα κατά την έναρξη της θεραπείας.

Τι να κάνω αν παραλείψω μια δόση δοξαζοσίνης;

Εάν ξεχάσετε να πάρετε μια δόση δοξαζοσίνης, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Ωστόσο, εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και συνεχίστε με το κανονικό σας δοσολογικό σχήμα. Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε.

 

Υπερδοσολογία

Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας με δοξαζοσίνη περιλαμβάνουν:

 • Έντονη υπόταση
 • Ζάλη και λιποθυμία
 • Ταχυκαρδία
 • Υπνηλία
 • Ναυτία και έμετο

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, οι ασθενείς θα πρέπει να τοποθετούνται σε ύπτια θέση με ανύψωση των κάτω άκρων. Η υποστηρικτική αγωγή περιλαμβάνει την παρακολούθηση των ζωτικών σημείων και τη χορήγηση υγρών για την αντιμετώπιση της υπότασης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση αγγειοσυσπαστικών παραγόντων, όπως η νοραδρεναλίνη.

Παρενέργειες

Οι συχνότερες παρενέργειες της δοξαζοσίνης περιλαμβάνουν:

 • Ζάλη, αδυναμία και κόπωση
 • Ορθοστατική υπόταση, ιδιαίτερα κατά την έναρξη της θεραπείας
 • Πονοκέφαλος
 • Ναυτία και δυσπεψία
 • Ρινική συμφόρηση
 • Οίδημα και αύξηση βάρους

Σπανιότερες, αλλά σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Συγκοπή λόγω υπότασης
 • Αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξάνθημα, κνησμός και αγγειοοίδημα
 • Ηπατική βλάβη (αυξημένα ηπατικά ένζυμα)
 • Πριαπισμός

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον ιατρό τους εάν εμφανίσουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας με δοξαζοσίνη.

Αλληλεπιδράσεις

Η δοξαζοσίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα και τρόφιμα, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-φαρμάκου

 • Άλλοι α1-αναστολείς (π.χ. τεραζοσίνη, ταμσουλοσίνη): Αυξημένος κίνδυνος υπότασης.
 • Αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5 (π.χ. σιλδεναφίλη): Μπορεί να επιδεινώσουν την υποτασική δράση της δοξαζοσίνης (Shi et al., 2019).
 • Διουρητικά: Ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο ορθοστατικής υπότασης.
 • Αντιυπερτασικά φάρμακα: Μπορεί να ενισχύσουν την υποτασική δράση της δοξαζοσίνης.
 • Ισχυροί αναστολείς του CYP3A4 (π.χ. κετοκοναζόλη, ριτοναβίρη): Μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της δοξαζοσίνης στο αίμα.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής

 • Τα λιπαρά γεύματα μπορεί να καθυστερήσουν την απορρόφηση των ταχείας διασποράς δισκίων δοξαζοσίνης, όπως αναφέρεται στη μελέτη των Al Zahraa et al. (2021).
 • Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει την υποτασική δράση της δοξαζοσίνης και θα πρέπει να αποφεύγεται.
 • Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο μπορεί να μειώσει την αντιυπερτασική αποτελεσματικότητα της δοξαζοσίνης.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον ιατρό τους για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνουν πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία με δοξαζοσίνη. Επίσης, θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις του ιατρού σχετικά με τη διατροφή και την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

 

Πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες

Ανάπτυξη ανθεκτικότητας

Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στη δοξαζοσίνη (φάρμακο Cardura, Doxazosin, Doxadura, Carduran κ.ά.) είναι σπάνια και δεν έχει αναφερθεί συχνά στην κλινική πρακτική. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να παρουσιάσουν μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία με δοξαζοσίνη με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η εξέλιξη της υποκείμενης νόσου ή οι μεταβολές στη φαρμακοκινητική του ατόμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιατρός μπορεί να προσαρμόσει τη δοσολογία ή να εξετάσει εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές.

Προκλινικές και Κλινικές Μελέτες

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δοξαζοσίνης (φάρμακο Cardura, Doxazosin, Doxadura, Carduran κ.ά.) έχουν διερευνηθεί εκτενώς σε προκλινικές και κλινικές μελέτες. Προκλινικές μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν καταδείξει την ικανότητα της δοξαζοσίνης να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει τη ροή των ούρων σε περιπτώσεις ΚΥΠ. Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της δοξαζοσίνης στη θεραπεία της υπέρτασης και των συμπτωμάτων ΚΥΠ, ενώ έχουν αξιολογήσει και το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου.

Για παράδειγμα, στη μελέτη “Effects of doxazosin mesylate versus nifedipine on blood pressure variability in hypertensive patients: a randomized crossover study” (Shi et al., 2019), συγκρίθηκε η επίδραση της μεσυλικής δοξαζοσίνης με αυτή της νιφεδιπίνης στη μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση.

Μετεγκριτικές μελέτες, Φαρμακοεπαγρύπνηση και Φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά

Από την έγκριση της δοξαζοσίνης (φάρμακο Cardura, Carduran κ.ά.) για ιατρική χρήση, πολλές μετεγκριτικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για την περαιτέρω αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και των φαρμακοκινητικών χαρακτηριστικών του φαρμάκου σε πραγματικές συνθήκες. Η φαρμακοεπαγρύπνηση, η διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης των ανεπιθύμητων ενεργειών ενός φαρμάκου μετά την κυκλοφορία του στην αγορά, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της διαδικασίας.

Οι μετεγκριτικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει το ευνοϊκό προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της δοξαζοσίνης, ενώ έχουν επίσης εντοπίσει σπάνιες παρενέργειες που μπορεί να μην είχαν παρατηρηθεί στις αρχικές κλινικές δοκιμές. Επιπλέον, έχουν διερευνηθεί οι φαρμακοκινητικές ιδιότητες της δοξαζοσίνης, όπως η απορρόφηση, η κατανομή, ο μεταβολισμός και η απέκκριση του φαρμάκου στον οργανισμό.

Μία ενδιαφέρουσα πτυχή των φαρμακοκινητικών ιδιοτήτων της δοξαζοσίνης είναι η ύπαρξη δύο πολυμορφικών μορφών της μεσυλικής δοξαζοσίνης, των μορφών Α και Η, οι οποίες διαφέρουν ως προς τη διαλυτότητα και τη βιοδιαθεσιμότητα (Gonzaga et al., 2019).

Συνολικά, οι προκλινικές, κλινικές και μετεγκριτικές μελέτες, σε συνδυασμό με τη συνεχή φαρμακοεπαγρύπνηση, συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη κατανόηση του προφίλ αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και φαρμακοκινητικής της δοξαζοσίνης, επιτρέποντας στους επαγγελματίες υγείας να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου στην κλινική πρακτική.

 

Συγκριτική αποτελεσματικότητα

Η δοξαζοσίνη έχει συγκριθεί με άλλους α1-αναστολείς και διάφορες κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της. Σε σύγκριση με άλλους α1-αναστολείς, όπως η τεραζοσίνη και η αλφουζοσίνη, η δοξαζοσίνη (φάρμακο Cardura, Doxazosin, Doxadura, Carduran κ.ά.) έχει επιδείξει παρόμοια αποτελεσματικότητα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση των συμπτωμάτων ΚΥΠ, με ένα συγκρίσιμο προφίλ ασφάλειας. Ωστόσο, κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι η δοξαζοσίνη μπορεί να έχει ελαφρώς μεγαλύτερη επίδραση στη βελτίωση των συμπτωμάτων ΚΥΠ σε σύγκριση με άλλους α1-αναστολείς.

Όσον αφορά τη σύγκριση με άλλες κατηγορίες αντιυπερτασικών, η δοξαζοσίνη (φάρμακο Cardura, Doxazosin, Doxadura, Carduran κ.ά.) έχει αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με διουρητικά, β-αναστολείς και αναστολείς διαύλων ασβεστίου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η δοξαζοσίνη μπορεί να προτιμάται λόγω του ευνοϊκού μεταβολικού της προφίλ και της ικανότητάς της να βελτιώνει τα συμπτώματα ΚΥΠ.

Ένα παράδειγμα συγκριτικής μελέτης είναι το “Effects of doxazosin mesylate versus nifedipine on blood pressure variability in hypertensive patients: a randomized crossover study” των Shi et al. (2019), στο οποίο η μεσυλική δοξαζοσίνη συγκρίθηκε με τη νιφεδιπίνη ως προς την επίδρασή τους στη μεταβλητότητα της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση.

Συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις

Πολλές συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν διεξαχθεί για να αξιολογήσουν τη συνολική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της δοξαζοσίνης στη θεραπεία της υπέρτασης και των συμπτωμάτων ΚΥΠ. Αυτές οι μελέτες συνθέτουν δεδομένα από πολλαπλές κλινικές δοκιμές και μετεγκριτικές μελέτες, παρέχοντας μια ισχυρή βάση τεκμηρίων για τη χρήση της δοξαζοσίνης στην κλινική πρακτική.

Οι συστηματικές ανασκοπήσεις και οι μετα-αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της δοξαζοσίνης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση των συμπτωμάτων ΚΥΠ, με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Ωστόσο, έχουν επίσης επισημάνει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις μακροχρόνιες επιδράσεις της δοξαζοσίνης και την αποτελεσματικότητά της σε ειδικούς πληθυσμούς ασθενών.

Τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις και μελλοντικές προοπτικές

Η τρέχουσα έρευνα επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση της χρήσης της δοξαζοσίνης στην κλινική πρακτική, καθώς και στη διερεύνηση νέων θεραπευτικών εφαρμογών του φαρμάκου. Ένας τομέας ενδιαφέροντος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακοτεχνικών μορφών της δοξαζοσίνης, όπως τα ταχέως διασπειρόμενα δισκία νανοαιωρήματος μεσυλικής δοξαζοσίνης, τα οποία μελετήθηκαν από τους Al Zahraa et al. (2021) στο “Journal of Drug Delivery Science and Technology”.

Επιπλέον, διεξάγονται μελέτες για την αξιολόγηση της δυνητικής χρήσης της δοξαζοσίνης σε άλλες παθήσεις, όπως η εμπλοκή του προστάτη και η σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι μελλοντικές προοπτικές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων με βάση τα γενετικά και φαρμακογενωμικά χαρακτηριστικά των ασθενών, καθώς και την περαιτέρω διερεύνηση των φαρμακοκινητικών και φαρμακοδυναμικών ιδιοτήτων των διαφορετικών πολυμορφικών μορφών της δοξαζοσίνης.

Καθώς η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην υπέρταση και την ΚΥΠ εξελίσσεται, η δοξαζοσίνη και άλλοι α1-αναστολείς αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων θεραπευτικών στρατηγικών για αυτές τις παθήσεις.

 

Συνοπτικά

Η δοξαζοσίνη (φάρμακο Cardura, Doxazosin, Doxadura, Carduran κ.ά.) είναι ένας α1-αδρενεργικός αναστολέας που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της υπέρτασης και των συμπτωμάτων καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ). Δρα εκλεκτικά στους α1-αδρενεργικούς υποδοχείς, προκαλώντας χάλαση των λείων μυϊκών ινών στα αγγεία και την προστατική ουρήθρα, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της ροής των ούρων.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δοξαζοσίνης έχουν επιβεβαιωθεί μέσω πολυάριθμων προκλινικών, κλινικών και μετεγκριτικών μελετών, καθώς και συστηματικών ανασκοπήσεων και μετα-αναλύσεων. Το φάρμακο έχει επιδείξει συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με άλλους α1-αναστολείς και διάφορες κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων, με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.

Οι συχνότερες παρενέργειες της δοξαζοσίνης περιλαμβάνουν ζάλη, αδυναμία, κόπωση, ορθοστατική υπόταση και πονοκέφαλο. Η δοξαζοσίνη αντενδείκνυται σε ασθενείς με υπερευαισθησία στη δραστική ουσία, ιστορικό ορθοστατικής υπότασης και σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια. Η χρήση του φαρμάκου απαιτεί προσοχή σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένους και ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση της χρήσης της δοξαζοσίνης στην κλινική πρακτική, την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακοτεχνικών μορφών και τη διερεύνηση νέων θεραπευτικών εφαρμογών. Οι μελλοντικές προοπτικές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων και την περαιτέρω διερεύνηση των φαρμακοκινητικών και φαρμακοδυναμικών ιδιοτήτων των διαφορετικών πολυμορφικών μορφών της δοξαζοσίνης.

elpedia.gr

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι ζωτικής σημασίας να μην λαμβάνετε ποτέ κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα χωρίς την επίβλεψη και καθοδήγηση ενός ειδικευμένου ιατρού. Να συμβουλεύεστε πάντοτε το ένθετο φυλλάδιο οδηγιών του εκάστοτε φαρμακευτικού προϊόντος που σας έχει συνταγογραφηθεί, καθώς ο κάθε φαρμακευτικός οίκος περιγράφει με ακρίβεια τις ιδιαίτερες προδιαγραφές που αφορούν το συγκεκριμένο σκεύασμα, και οι οποίες ενδέχεται να επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σημειώνεται ότι οι εμπορικές ονομασίες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο αντιστοιχούν σε ευρέως γνωστά φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες υπό ανάλυση. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη σύνθεση του εκάστοτε φαρμάκου. Το παρόν άρθρο εστιάζει στην ανάλυση της δραστικής ουσίας και όχι στην εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Η αναφορά των εμπορικών ονομασιών γίνεται αποκλειστικά για τη διευκόλυνση των αναγνωστών, οι οποίοι θα πρέπει να μελετούν προσεκτικά το φύλλο οδηγιών κάθε εμπορικού σκευάσματος που χρησιμοποιούν. Είναι απαραίτητο να έχετε στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας και τον φαρμακοποιό σας. Η αυτοχορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σας και πρέπει να αποφεύγεται ρητά.

 

Βιβλιογραφία

 1. Shi, J., Liang, D., Pan, Y., Zhang, S., & He, M. (2019). Effects of doxazosin mesylate versus nifedipine on blood pressure variability in hypertensive patients: a randomized crossover study. Blood Pressure Monitoring, 24(5), 197-203. journals.lww
 2. Al Zahraa, G., Eissa, N. G., El Nahas, H. M., & Abdel-Rahman, A. A. (2021). Fast disintegrating tablet of Doxazosin Mesylate nanosuspension: Preparation and characterization. Journal of Drug Delivery Science and Technology, 63, 102526. sciencedirect
 3. Gonzaga, E. V., Vieira, S. S., Vilaca, J. L. J., Nunes, M. A. P., Pinheiro, A. C., & Malaquias, L. C. C. (2019). Doxazosin Free-Base Structure Determination and Its Equilibrium Solubility Compared to Polymorphic Doxazosin Mesylate Forms A and H. Crystal Growth & Design, 19(4), 2079-2087. pubs.acs

 

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η δοξαζοσίνη (φάρμακα Cardura, Doxazosin, Doxadura κ.α.);

Η δοξαζοσίνη είναι ένας α1-αδρενεργικός αναστολέας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης και των συμπτωμάτων καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Δρα χαλαρώνοντας τις λείες μυϊκές ίνες στα αγγεία και την προστατική ουρήθρα. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Ποιες είναι οι ενδείξεις της δοξαζοσίνης (φάρμακα Cardura, Doxazosin, Doxadura κ.α.);

Η δοξαζοσίνη ενδείκνυται για τη θεραπεία της υπέρτασης και των συμπτωμάτων καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, όπως δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία και νυκτουρία. Ο ιατρός σας θα αξιολογήσει εάν η δοξαζοσίνη είναι κατάλληλη για εσάς.

Ποιες είναι οι συχνότερες παρενέργειες της δοξαζοσίνης (φάρμακα Cardura, Doxazosin, Doxadura κ.α.);

Οι συχνότερες παρενέργειες της δοξαζοσίνης περιλαμβάνουν ζάλη, αδυναμία, κόπωση, ορθοστατική υπόταση, πονοκέφαλο, ναυτία και δυσπεψία. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια, ενημερώστε αμέσως τον ιατρό σας.

Πώς πρέπει να λαμβάνω τη δοξαζοσίνη (φάρμακα Cardura, Doxazosin, Doxadura κ.α.);

Η δοξαζοσίνη πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας, συνήθως μία φορά την ημέρα με ή χωρίς τροφή. Ακολουθήστε προσεκτικά τη συνταγογραφούμενη δοσολογία και μην διακόπτετε τη θεραπεία χωρίς να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.