Ινφλιξιμάμπη (φάρμακο Remicade): Φύλλο Οδηγιών Χρήσης – Παρενέργειες – Ενδείξεις

Ινφλιξιμάμπη (φάρμακο Remicade): Ενδείξεις, παρενέργειες, χρήση

Γενικές Πληροφορίες για την ινφλιξιμάμπη (φάρμακο Remicade, Inflectra, Remsima, κ.α.)

Η ινφλιξιμάμπη (infliximab) είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων διαταραχών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η ψωρίαση. Μερικά από τα δημοφιλή εμπορικά ονόματα φαρμάκων που περιέχουν ινφλιξιμάμπη είναι το Remicade, το Inflectra, το Remsima κ.α. Η ινφλιξιμάμπη αναπτύχθηκε αρχικά από την εταιρεία Centocor (τώρα Janssen Biotech, Inc.) και εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 1998. Έκτοτε, έχει γίνει ένα σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τα ευρήματα από διάφορες ιατρικές έρευνες και επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τις ενδείξεις της ινφλιξιμάμπης.

Φαρμακοδυναμική, Μοριακή δομή και Φαρμακολογική κατηγοριοποίηση

Η ινφλιξιμάμπη (φάρμακο Remicade, Inflectra κ.α.) είναι ένα χιμαιρικό μονοκλωνικό αντίσωμα IgG1 που στοχεύει ειδικά τον παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-α), μια προφλεγμονώδη κυτοκίνη που εμπλέκεται σε διάφορες ανοσολογικές και φλεγμονώδεις διεργασίες. Η μοριακή δομή της ινφλιξιμάμπης αποτελείται από μια ανθρώπινη σταθερή περιοχή IgG1 και μια ποντικίσια μεταβλητή περιοχή. Συνδέεται με υψηλή συγγένεια και ειδικότητα στον διαλυτό και διαμεμβρανικό TNF-α, εμποδίζοντας την πρόσδεση του στους υποδοχείς του και αναστέλλοντας έτσι τη βιολογική του δραστηριότητα (Papamichael et al., 2019). Φαρμακολογικά, η ινφλιξιμάμπη κατατάσσεται στην κατηγορία των βιολογικών παραγόντων, συγκεκριμένα στους αναστολείς του TNF-α. Η χορήγησή της γίνεται ενδοφλέβια, συνήθως σε δόση 5 mg/kg σωματικού βάρους, με επαναληπτικές δόσεις στις 2 και 6 εβδομάδες μετά την αρχική έγχυση και στη συνέχεια κάθε 8 εβδομάδες για τη διατήρηση της θεραπείας (Lichtenstein et al., 2018). Η ινφλιξιμάμπη έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση της φλεγμονής, στην επαγωγή και διατήρηση της ύφεσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με διάφορες χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις.

 

Ενδείξεις και Οδηγίες Χρήσεως για το Remicade

Η ινφλιξιμάμπη (φάρμακο Remicade, Inflectra, Remsima κ.α.) ενδείκνυται για τη θεραπεία των ακόλουθων παθήσεων:

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη, για τη μείωση των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της εξέλιξης της δομικής βλάβης σε ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ενεργό νόσο (Lichtenstein et al., 2018).
 • Νόσος του Crohn: Για τη μείωση των συμπτωμάτων και την επαγωγή και διατήρηση της κλινικής ύφεσης σε ενήλικες και παιδιά με μέτρια έως σοβαρή ενεργό νόσο που δεν ανταποκρίνονται στη συμβατική θεραπεία.
 • Ελκώδης κολίτιδα: Για τη μείωση των συμπτωμάτων και την επαγωγή και διατήρηση της κλινικής ύφεσης σε ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ενεργό νόσο που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στη συμβατική θεραπεία.
 • Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Για τη μείωση των συμπτωμάτων σε ενήλικες με σοβαρή ενεργό νόσο.
 • Ψωριασική αρθρίτιδα: Για τη μείωση των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της εξέλιξης της δομικής βλάβης σε ενήλικες με ενεργό και προοδευτική νόσο.
 • Ψωρίαση κατά πλάκας: Για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής χρόνιας ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικες που δεν ανταποκρίνονται ή έχουν αντένδειξη σε άλλες συστηματικές θεραπείες (Subedi et al., 2019).

Αντενδείξεις και Προφυλάξεις

Η ινφλιξιμάμπη (φάρμακο Remicade, Remsima κ.α.) αντενδείκνυται σε ασθενείς με:

 • Υπερευαισθησία στην ινφλιξιμάμπη ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα του φαρμάκου.
 • Ενεργές σοβαρές λοιμώξεις, όπως φυματίωση, σηψαιμία, αποστήματα και ευκαιριακές λοιμώξεις.
 • Μέτρια έως σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια (NYHA III/IV).

Ειδικές συστάσεις για ευπαθείς ομάδες:

 • Παιδιά: Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της ινφλιξιμάμπης (φάρμακο Remicade, Inflectra, Remsima κ.α.) σε παιδιά με νόσο του Crohn έχει τεκμηριωθεί. Ωστόσο, τα δεδομένα για άλλες ενδείξεις σε παιδιά είναι περιορισμένα.
 • Έγκυοι: Η ινφλιξιμάμπη πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνο εάν είναι σαφώς απαραίτητο. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια και για 6 μήνες μετά τη θεραπεία.
 • Ηλικιωμένοι: Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Συνιστάται στενή παρακολούθηση για σημεία λοίμωξης.

Παρενέργειες

Οι συχνότερες παρενέργειες της ινφλιξιμάμπης περιλαμβάνουν:

 • Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
 • Ρινοφαρυγγίτιδα
 • Κεφαλαλγία
 • Κοιλιακό άλγος
 • Ιογενείς λοιμώξεις
 • Ναυτία
 • Αρθραλγία

Σοβαρότερες παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

 • Σοβαρές λοιμώξεις
 • Αντιδράσεις υπερευαισθησίας κατά την έγχυση
 • Επανενεργοποίηση της ηπατίτιδας Β
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Απομυελινωτικές διαταραχές
 • Αιματολογικές διαταραχές
 • Αυξημένος κίνδυνος ορισμένων τύπων καρκίνου

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

 • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα: Ο συνδυασμός της ινφλιξιμάμπης με άλλους βιολογικούς παράγοντες και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων.
 • Εμβόλια με ζώντες μικροοργανισμούς: Τα εμβόλια με ζώντες μικροοργανισμούς δεν πρέπει να χορηγούνται ταυτόχρονα με την ινφλιξιμάμπη.

Αλληλεπιδράσεις με τρόφιμα και ποτά

Δεν έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις της ινφλιξιμάμπης με τρόφιμα ή ποτά.

Δοσολογικό σχήμα και τρόπος λήψης

Η ινφλιξιμάμπη χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση για τουλάχιστον 2 ώρες. Το δοσολογικό σχήμα εξαρτάται από την ένδειξη και το σωματικό βάρος του ασθενούς. Η συνήθης δόση είναι 5 mg/kg χορηγούμενη στις εβδομάδες 0, 2 και 6, ακολουθούμενη από δόση συντήρησης κάθε 8 εβδομάδες.

Οδηγίες σε περίπτωση παράληψης δόσης

Εάν ένας ασθενής παραλείψει μια προγραμματισμένη έγχυση, πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του για να προγραμματίσει την επόμενη δόση το συντομότερο δυνατό.

Υπερβολική Δόση

Δεν υπάρχουν αναφορές για συμπτώματα υπερδοσολογίας με ινφλιξιμάμπη. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται στενά για σημεία ή συμπτώματα ανεπιθύμητων ενεργειών και να λαμβάνουν κατάλληλη συμπτωματική θεραπεία.

Φύλαξη Φαρμάκου

Το Remicade (φάρμακο Remicade, Inflectra κ.α.) πρέπει να φυλάσσεται σε ψυγείο (2°C – 8°C). Το ανασυσταμένο διάλυμα παραμένει σταθερό για 24 ώρες σε θερμοκρασία 2°C – 30°C. Από μικροβιολογική άποψη, το προϊόν πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως. Εάν δεν χρησιμοποιηθεί αμέσως, οι χρόνοι και οι συνθήκες φύλαξης πριν από τη χρήση αποτελούν ευθύνη του χρήστη.

 

Ανάλυση Δραστικής Ουσίας της ινφλιξιμάμπης (φάρμακο Remicade, Inflectra, Remsima κ.α.)

Η δραστική ουσία της ινφλιξιμάμπης είναι ένα χιμαιρικό μονοκλωνικό αντίσωμα IgG1 που αποτελείται από μια ανθρώπινη σταθερή περιοχή και μια ποντικίσια μεταβλητή περιοχή. Η ινφλιξιμάμπη παράγεται σε κύτταρα ποντικού με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Δεσμεύεται με υψηλή συγγένεια και ειδικότητα στον διαλυτό και διαμεμβρανικό TNF-α, εξουδετερώνοντας τη βιολογική του δραστηριότητα (Papamichael et al., 2019).

Φαρμακοκινητική

Μετά από μια μονή ενδοφλέβια έγχυση των 5 mg/kg, η ινφλιξιμάμπη εμφανίζει γραμμική φαρμακοκινητική. Ο μέσος χρόνος ημίσειας ζωής είναι περίπου 9,5 ημέρες. Οι συγκεντρώσεις στον ορό της ινφλιξιμάμπης είναι ανιχνεύσιμες για τουλάχιστον 8 εβδομάδες μετά από μια μονή έγχυση. Επαναλαμβανόμενες εγχύσεις της ινφλιξιμάμπης στις εβδομάδες 0, 2 και 6 οδηγούν σε ελαφρά συσσώρευση στον ορό, με συγκεντρώσεις κατάστασης ισορροπίας να επιτυγχάνονται στην εβδομάδα 14.

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα της ινφλιξιμάμπης έχει αποδειχθεί σε πολλές κλινικές μελέτες για διάφορες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες διαταραχές. Σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ινφλιξιμάμπη σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη έχει δείξει σημαντική βελτίωση στα σημεία και συμπτώματα της νόσου, καθώς και επιβράδυνση της ακτινογραφικής εξέλιξης (Lichtenstein et al., 2018). Στη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, η ινφλιξιμάμπη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην επαγωγή και διατήρηση της κλινικής ύφεσης, την επούλωση του βλεννογόνου και τη μείωση της ανάγκης για χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία. Στην ψωρίαση, η ινφλιξιμάμπη έχει επιδείξει υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης και βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών (Subedi et al., 2019).

Αξιολόγηση σε σχέση με εναλλακτικές θεραπείες

Η ινφλιξιμάμπη αποτελεί μια σημαντική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή φλεγμονώδη νόσο που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις συμβατικές θεραπείες. Ωστόσο, η ανάπτυξη άλλων αναστολέων TNF-α και βιολογικών παραγόντων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης έχει διευρύνει τις θεραπευτικές επιλογές. Συγκριτικές μελέτες και μετα-αναλύσεις έχουν δείξει παρόμοια αποτελεσματικότητα μεταξύ της ινφλιξιμάμπης και άλλων αναστολέων TNF-α, όπως η αδαλιμουμάμπη και η ετανερσέπτη, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την ψωρίαση. Ωστόσο, η επιλογή της θεραπείας πρέπει να εξατομικεύεται με βάση τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, την προτίμηση της οδού χορήγησης και το κόστος. Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν στον εντοπισμό προγνωστικών βιοδεικτών για την ανταπόκριση στη θεραπεία, καθώς και σε στρατηγικές βελτιστοποίησης της θεραπείας για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και την ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Επιγραμματικά

Η ινφλιξιμάμπη (φάρμακο Remicade, Remsima κ.α.) είναι ένα χιμαιρικό μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει τον παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-α) και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων διαταραχών. Χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων, την επαγωγή και διατήρηση της ύφεσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ωστόσο, η χρήση της ινφλιξιμάμπης μπορεί να συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως λοιμώξεις, αντιδράσεις κατά την έγχυση και αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται στενά για σημεία και συμπτώματα ανεπιθύμητων ενεργειών. Η επιλογή της θεραπείας πρέπει να εξατομικεύεται με βάση τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, το ιστορικό και τη σοβαρότητα της νόσου. Η συνεχής επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

elpedia.gr

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις προδιαγραφές των προϊόντων που προμηθεύεστε. Τα εμπορικά ονόματα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κείμενο είναι απλώς παραδείγματα δημοφιλών φαρμάκων με τις ουσίες που περιγράφονται, αλλά η ακριβής σύσταση μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Εδώ, η έμφαση δίνεται στις δραστικές ουσίες και όχι στα εμπορικά ονόματα. Τα ονόματα των φαρμάκων παρατίθενται μόνο για την ευκολία των αναγνωστών, αλλά πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσετε καθώς μπορεί να διαφέρει. Η συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας είναι απαραίτητη. Μην καταφεύγετε ποτέ στην αυτοχορήγηση φαρμάκων, γιατί εκθέτετε την υγεία σας σε σημαντικούς κινδύνους.

 

Βιβλιογραφία

 • Papamichael, K., Lin, S., Moore, M., Papaioannou, G., Sattler, L., & Cheifetz, A. S. (2019). Infliximab in inflammatory bowel disease. Therapeutic Advances in Chronic Disease, 10, 2040622319838443. doi.org
 • Lichtenstein, G. R., Feagan, B. G., Cohen, R. D., Salzberg, B. A., Safdi, M., Popp, J. W., Sandborn, W. J. (2018). Infliximab for Crohn’s Disease: More Than 13 Years of Real-world Experience. Inflammatory Bowel Diseases , 24(3), 490–501. doi.org
 • Subedi, S., Gong, Y., Chen, Y., & Shi, Y. (2019). Infliximaband biosimilar infliximab in psoriasis: efficacy, loss of efficacy, and adverse events. Drug Design, Development and Therapy, 13, 2491–2502. doi.org

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.