Νίκος Καζαντζάκης: Ο ακούραστος αναζητητής της ελευθερίας

Νίκος Καζαντζάκης: φωτογραφία εργασίας στο σπίτι
Ο Νίκος Καζαντζάκης σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία να εργάζεται πυρετωδώς.

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1883 στην Κρήτη και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς και φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Από μικρό τον διαπότισε ο πατέρας του με την αγάπη για ελευθερία, που έγινε κινητήρια δύναμη σε όλη του τη ζωή. Γνωστός για την άγρια ατομικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του, ο Καζαντζάκης ταξίδεψε εκτενώς, χαράσοντας μία ποικιλόμορφη και παραγωγική λογοτεχνική σταδιοδρομία.

 

Ο Νίκος Καζαντζάκης στα πρώτα του βήματα

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης, την εποχή που το νησί βρισκόταν ακόμα υπό Οθωμανική κατοχή. Ήταν γιος εμπόρου, του Μιχάλη Καζαντζάκη, ο οποίος τον μύησε από μικρό στην αγάπη για την ελευθερία. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ηράκλειο και τη Νάξο, όπου ήρθε σε μία πρώτη επαφή με τον δυτικό πολιτισμό και έμαθε γαλλικά και ιταλικά.

Το 1902 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για πανεπιστημιακές σπουδές. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή με άριστα το 1906, έτος κατά το οποίο έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα. Το 1907 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, όπου δέχτηκε ισχυρές επιρροές από τις φιλοσοφικές αρχές των Ανρί Μπεργκσόν και Φρίντριχ Νίτσε.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1910. To 1914 συνδέθηκε φιλικά με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό, μαζί με τον οποίο ταξίδεψαν εκτενώς στην Ελλάδα, στο Άγιο Όρος και αλλού. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Καζαντζάκης υπηρέτησε εθελοντικά στο στρατό προτού διοριστεί στο γραφείο του πρωθυπουργού Βενιζέλου. Αργότερα ανέλαβε σημαντική θέση στην κυβέρνηση, ενώ το 1919 παντρεύτηκε τη Γαλάτεια Αλεξίου. Παρόλα αυτά, ο γάμος τους κατέληξε σε χωρισμό μερικά χρόνια αργότερα.

 

Ταξίδια και λογοτεχνική εξέλιξη

Μετά τον χωρισμό του με την πρώτη σύζυγό του, ο Καζαντζάκης αφοσιώθηκε πλήρως στο γράψιμο και τα ταξίδια. Επισκέφθηκε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τόπους της Ανατολής, συχνά ως ανταποκριτής εφημερίδων.

Το 1922 γνώρισε το έργο του Φρόιντ στη Βιέννη, ενώ το 1924 πέρασε τρεις μήνες στην Ιταλία. Από το 1923 έως το 1926 ταξίδεψε αρκετές φορές στη Σοβιετική Ένωση, την Παλαιστίνη, την Κύπρο και την Ισπανία. Τις εντυπώσεις του από αυτά τα ταξίδια τις αποτύπωσε αργότερα σε ταξιδιωτικά κείμενα και άρθρα.

Παράλληλα, η λογοτεχνική του παραγωγή γινόταν όλο και πιο πλούσια. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το θέατρο, τη μυθοπλασία και το δοκίμιο. Το 1938, μετά από 15 χρόνια επίπονης εργασίας, ολοκλήρωσε το μνημειώδες έπος του με τίτλο «Οδύσσεια», που αποτελούνταν από 24 ραψωδίες και 333 σελίδες. Παρόλα αυτά, το έργο που τον καθιέρωσε διεθνώς ήταν το μυθιστόρημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», που εκδόθηκε το 1946.

 

Μετέπειτα έργα και απόψεις

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, παρέμεινε στην Αίγινα όπου συνεργάστηκε με τον Ιωάννη Κακριδή για τη μετάφραση της Ιλιάδας. Μετά τον πόλεμο, ενεπλάκη ενεργά στην πολιτική ζωή, αναλαμβάνοντας την προεδρία μιας σοσιαλιστικής κίνησης και για σύντομο διάστημα τη θέση του Υπουργού άνευ Χαρτοφυλακίου.

Παρά την πολιτική του δράση, η λογοτεχνική του παραγωγή συνεχίστηκε αμείωτη. Την περίοδο αυτή έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του όπως τα μυθιστορήματα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο τελευταίος πειρασμός» και «Ο καπετάν Μιχάλης». Παράλληλα, ολοκλήρωσε τη φιλοσοφική του πραγματεία «Αναφορά στον Γκρέκο» καθώς και τις «Τερτσίνες», μια συλλογή ποιημάτων.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, οι πνευματικές αναζητήσεις του Καζαντζάκη εστιάστηκαν στην έννοια του Θεανθρώπου και στη σχέση της θεϊκής και ανθρώπινης φύσης, όπως αποτυπώνεται στα έργα του για τον Χριστό. Πέθανε το 1957 στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο σε έκταση και βάθος συγγραφικό έργο.

 

Τελευταία χρόνια και λογοτεχνική κληρονομιά

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Καζαντζάκης συνέχισε ακούραστα να ταξιδεύει και να δημιουργεί. Το 1953 έχασε την όραση του από το ένα μάτι έπειτα από μόλυνση, γεγονός που δεν τον εμπόδισε να εργάζεται. Ωστόσο, η σχέση του με την Εκκλησία της Ελλάδας παρέμενε τεταμένη.

Παρά τις αντιδράσεις, η φήμη του συνέχιζε να μεγαλώνει. Το 1957, καθ’ οδόν επιστρέφοντας από την Κίνα όπου είχε προσκληθεί, αρρώστησε σοβαρά και κατέληξε σε νοσοκομείο της Φρανκφούρτης. Εκεί πέθανε στις 26 Οκτωβρίου, σε ηλικία 74 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα όπου τάφηκε στα τείχη του Ηρακλείου, την πόλη όπου γεννήθηκε.

Σήμερα ο Καζαντζάκης θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες λογοτέχνες και φιλοσόφους διεθνώς. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες και η επιρροή τους είναι τεράστια. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για σύγχρονους δημιουργούς ενώ το πνεύμα του λόγου του παραμένει διαχρονικά επίκαιρο.

Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε ένας τιτάνας των ελληνικών γραμμάτων και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Με το πολυσχιδές έργο και την έντονη προσωπικότητά του, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη νεότερη ελληνική ιστορία. Παραμένει μία διαχρονική πηγή έμπνευσης και πνευματικού προβληματισμού.


Για αυτό το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινος παράγοντας και τεχνητή νοημοσύνη. Δείτε τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.