Χρήστος Σαρτζετάκης: Τα 93 χρόνια του σε ένα άρθρο

Χρήστος-Σαρτζετάκης-σε-επίσημη-εμφάνισηΟ Χρήστος Σαρτζετάκης (1929-2024) υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ως νεαρός ανακριτής αντιστάθηκε σθεναρά στο παρακράτος για να φέρει την αλήθεια στην υπόθεση Λαμπράκη.

 

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης και ο αγώνας για Δικαιοσύνη

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έντονο το στοιχείο του πατριωτισμού και της θυσίας για την πατρίδα. Από νωρίς επέδειξε την τάση του για τη Δικαιοσύνη, σπουδάζοντας Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εντασσόμενος στο δικαστικό σώμα το 1955 σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Το σθεναρό του ήθος φάνηκε από την αρχή της σταδιοδρομίας του, καθώς δε δίστασε να αντισταθεί στο καθεστώς της εποχής εκείνης προκειμένου να υπερασπιστεί τις αξίες στις οποίες πίστευε. Όταν το 1963 του ανατέθηκε η διερεύνηση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, ένα χτύπημα κατά της Αριστεράς με την εμπλοκή της ακροδεξιάς, ο 35χρονος Σαρτζετάκης έδειξε εξαιρετικό θάρρος.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις και απειλές που δεχόταν από την κυβέρνηση Καραμανλή και τους μηχανισμούς του “παρακράτους”, προχώρησε απτόητος στην αποκάλυψη της αλήθειας. Η γενναία αυτή στάση καθόρισε την πορεία του και τον καθιέρωσε ως σύμβολο του αδέκαστου και ανιδιοτελούς δικαστή. Ο ίδιος είχε πει τότε τη φράση που έμεινε στην Ιστορία: “Επιτελών το καθήκον μου.

Το τίμημα για τη στάση του υπήρξε βαρύ. Το 1967, εν μέσω πολιτικής αναταραχής, απολύθηκε από το δικαστικό σώμα και με την επιβολή της Χούντας του Παπαδόπουλου συνελήφθη, βασανίστηκε απάνθρωπα και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια, ως το 1971. Μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, επανήλθε στο δικαστικό σώμα και η σταδιοδρομία του συνεχίστηκε, φτάνοντας μέχρι τον Άρειο Πάγο.

Το 1985, σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, ο 56χρονος τότε Σαρτζετάκης εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατά την 5ετή θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, παρέμεινε πιστός στις αξίες που τον διακατείχαν εξαρχής – την προσήλωση στο Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη. Με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα διαχειρίστηκε τις πολιτικές κρίσεις εκείνης της ταραχώδους περιόδου.

Η ζωή του Σαρτζετάκη απέδειξε ότι οι αξίες είναι αυτές που ωθούν τον άνθρωπο να ξεπερνά τα όριά του και να υπερβαίνει τον εαυτό του. Η Δικαιοσύνη υπήρξε η εμμονή του, για την οποία υπέστη διώξεις αλλά και καταξιώθηκε στο ανώτατο αξίωμα. Ένας σπουδαίος νομικός και πολιτικός που προσέφερε τεράστια υπηρεσία στη χώρα αλλά και στις δημοκρατικές αξίες γενικότερα.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης άφησε εποχή στην ελληνική Δικαιοσύνη και πολιτική σκηνή. Παρότι αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες, ποτέ δεν εγκατέλειψε τις αξίες και τις αρχές του. Απέδειξε ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι αξίες που αξίζει να θυσιάζεσαι. Ένα παράδειγμα για τους νεότερους δικαστές και πολιτικούς. Η Ελλάδα τον τίμησε όσο λίγους.

Για αυτό το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινος παράγοντας και τεχνητή νοημοσύνη. Δείτε τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.